VHS i Klasyki gatunku forum.

Forum poświęcone filmom, telewizji i pochodnym.

#1 2013-06-30 09:32:23

Goro Gondo

Administrator

23746372
Punktów :   

Najlepsi z najlepszych

Jedynka i dwójka to wspaniałe kino kopane z dobrym soundtrackiem, fajnymi postaciami i niesamowitymi walkami. Klasyka ery VHS, obie części mają u mnie 8/10.  Jedynkę wtedy z milion razy chyba oglądałem. Szkoda, że ostatnio to właśnie wiele lat temu jakoś na TVN. Ostatnio zaś obejrzałem sobie świetną dwójkę, która trzyma poziom i dwie następne części, które niestety są sztampowe, słabo nagrane i w ogóle. Jedynie azjata w tych częściach został najlepszy z najlepszych.

Najlepsi z najlepszych 3: Bez odwrotu - Po jaką cholerę tytuł to „Najlepsi z najlepszych” skoro nic nie łączy trójki z poprzednimi częściami. Jedynie Tommy Lee. A o czwórce to już nawet nie wspomnę… Jakby Rhee zrealizował te filmy pod innym tytułem, choćby „No turning back” i np. „No turning back 2: Without Warning” to przynajmniej nie zaniżałby serii „Best of the Best”, a i zrobiły nawet dwa oglądalne filmy kopane. A tak to ogląda się je źle przez pryzmat jedynki i dwójki i jeszcze zaniżają poziom poprzedników… Do rzeczy – trójka w ogóle nie jest powiązana, ale jako kino akcji może nawet być. Fabuła nawet ok, chociaż za bardzo przesadzona w kilku miejscach. Aktorstwo najlepsze nie jest, ale może być, muzyka raczej średnia. Walki są nawet dobre, chociaż też jest bez fajerwerków. Główny bad ass wypada nieźle, chociaż dziwni mnie szybki rozwój grupy – na początku filmu to paru facetów, których łatwo wtedy można było rozgonić, a pod koniec filmu to już wielka organizacja, licząca kilkuset członków, wypasioną broń, magazyny i pole do ćwiczeń. Ciekawi mnie jeszcze, dlaczego wystrzały z karabinów są rysowane, lub dokładane… I najdebilniejszy element filmu – rakieta z wyrzutni wlatuje oknem i wylatuje drzwiami autobusu… 5/10

Najlepsi z najlepszych 4: Bez ostrzeżenia - Jedynka i dwójka to świetne kino, pełne niesamowitych momentów i świetnych walk. A trójka jest mocno średnia, ale jako kino akcji może być. Dziś oglądałem czwórkę i zawiodłem się. Film trąci amatorką, licznymi uproszczeniami i bykami. A także głupotami w scenariuszu. Np. scena w sklepie, właściciel zostaje postrzelony w ramie, leży jak kłoda na ziemi, nawet nie mówi, nie może ruszyć ręką, jednak chwilę potem gdy zostaje zastrzelona dziewczyna to wstaje jakby nigdy nic się nie stało i zabija jednego z napastników i próbuje ratować postrzeloną córkę. Sceny akcji są słabe, tak samo jak efekty specjalne. Po głównym aktorze widać upływ czasu i walki też nie cieszą  . Widać, że są wyćwiczone i często trącą amatorką. Muzyka jest słaba i w ogóle szkoda gadać.
4/10

Stopka forum

RSS